Theorie:

Mensen met een hernia in de nek of rug worden op een andere manier behandeld dan mensen met ‘gewone’ rug/nekklachten. Wij zijn opgeleid tot McKenzie therapeuten en combineren dat met de Mensendieck methode.

rugBij de McKenzie methode is het doel vooral het uitpuilende deel van de tussenwervelschijf weer terug te plaatsen in de oorspronkelijke positie door middel van oefeningen, zowel actief als passief. Hierdoor wordt de druk op de zenuwwortel minder en vermindert de uitstralende pijn. Door de uitleg en oefeningen die we u geven bent u aan het einde van de behandeling in staat uw rug- of nekklachten te herkennen en er zelf wat aan te doen.

Wat doen wij:

U kunt bij ons terecht om uw klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen. U krijgt van ons oefeningen die een natuurlijke houding bevorderen. In eerste instantie zijn dat oefeningen die de pijn centraliseren. Dit betekent dat de pijn tijdens of na het oefenen meer naar het centrum van het lichaam moet zijn verplaatst. Bijvoorbeeld: Eerst was er rugpijn met uitstraling naar het been tot de kuit. Ná de oefeningen kwam de uitstralende pijn nog maar tot de bil. Deze oefeningen zijn meestal gericht op het hol maken van de onderrug.

De McKenzie methode is een actieve oefenmethode voor de patiënt en een zinvolle behandeling voor mensen met een rug- of nekhernia, waarbij het accent ligt op houding en preventie. Dit sluit dus zeer goed aan bij onze methode, want wij hanteren ook deze principes. Iedereen krijgt een individueel opgesteld oefenprogramma. Immers, niet iedereen is hetzelfde gebouwd en doet dezelfde werkzaamheden. Tevens wordt er veel aandacht besteed aan het leren van een efficiënt houdings- en bewegingspatroon om recidieven (terugkerende klachten) te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen:

Rugklachten beginnen vaak bij langdurig in een verkeerde houding zitten, maar ook tijdens het staan of tijdens het werk. Vaak is dat met een bolle rug, dus voorovergebogen werkzaamheden. Denk hierbij aan onderuitgezakt zitten in een stoel, tillen met gestrekte benen en een ronde rug, aardappels schillen aan het aanrecht met een bolle rug, tuinieren met een kromme rug en dergelijke. Als u jaar-in-jaar-uit met de rug een verkeerde houding aanneemt en dus overmatig belast, dan kan de rug zich niet meer goed herstellen, en worden de klachten chronisch. Het is van groot belang om op een efficiënte manier met uw lichaam om te gaan.

Geopereerd aan een hernia:

Na een hernia operatie is het van groot belang om de wervelkolom weer soepel te maken en de  spieren rond de onderrug sterk te maken. Een stevig ‘spiercorset’ voorkomt klachten. Bij ons kunt u mobiliteit- en spierversterkende oefeningen leren die niet belastend zijn voor de onderrug. Deze kunt u toepassen in het dagelijks leven, in combinatie met een goede houding.