Wij behandelen o.a. onderstaande 3 heupproblemen:31822324_s
1. Artrose
2. Heupdysplasie
3. Slijmbeursontsteking (bursitis)

1. ARTROSE

Theorie:

Artrose van het heupgewricht (coxartrose) is een aandoening die vooral voorkomt bij ouderen. Dit kan komen door slijtage (leeftijd), maar ook door reumatische aandoeningen. Hierdoor ‘slijt’ het gewricht sneller.

Bij artrose ervaren mensen bewegingsbeperking, waardoor het bv. moeilijk is om de sokken aan te trekken of de benen over elkaar te doen. Ook is er startstijfheid. De eerste paar stappen gaan moeizaam, maar eenmaal op gang dan lukt het wel weer. De pijn zit meestal rond de rug/bil/heup, maar vooral in de lies. Samen met een orthopeed wordt bepaald of u wel/geen nieuwe heup nodig heeft.

Bij artrose geven wij u oefeningen om het heupgewricht zo soepel mogelijk te houden en de kracht van de been/heupspieren optimaal te houden.

Wat doen wij:

* het leren lopen met een loophulpmiddel
* het verbeteren van de mobiliteit van het heupgewricht
* het verbeteren van de spierkracht van de been/bil/rug/buikspieren
* advies over ongunstige bewegingen
* sta- en loopoefeningen
* de oefeningen kunt u in verschillende houdingen doen, zoals liggend op bed, zittend op de stoel of staand
* toewerken naar alle bewegingen van het dagelijks leven
* advies over sporten/bewegen enz.

 

Heeft u een nieuwe heup gekregen, dan behandelen wij u de eerste paar keren aan huis.

Als u teruggaat naar de orthopeed, geven wij u een brief mee met onze informatie over het verloop van de behandeling.

 

 

 

 2. HEUPDYSPLASIE

Theorie:

Heupdysplasie is een geboorteafwijking van de heupkom. Dit wordt gecontroleerd bij baby’s. Er is dan een dubbele bilplooi aanwezig en een ongelijke beenspreiding. Om de diagnose goed te stellen is aanvullend onderzoek nodig. Deze afwijking komt vaker bij meisjes voor dan bij jongens. Het betreft vaker de linker heup dan de rechter. Soms zie je het in bepaalde families vaker voorkomen. Omdat de kom niet goed is aangelegd, kan het voorkomen dat de heup luxeert (uit de kom gaat), zie onderstaande afbeelding.


Omdat hier vroeger niet zo op gelet werd, komt het geregeld voor dat mensen pas op veel latere leeftijd heupproblemen krijgen a.g.v. heupdysplasie. Soms volgt een pandak-operatie, of moet zelfs een nieuwe heup geplaatst worden. Men kan heup/liesklachten hebben, wat rugklachten met uitstraling naar de knie. Soms lijkt het of met wat door het been zakt, een gevoel van zwakte/instabiliteit.

Wat doen wij:

* het versterken van de heupspieren in verschillende houdingen
* het verbeteren van het evenwicht
* het verbeteren van het looppatroon

3. SLIJMBEURSONTSTEKING

Theorie:

De slijmbeurs in de heup zit aan de buitenkant van het gewricht, vrij dicht onder de huid. Dit is een holte met vocht die zorgt voor bescherming van het gewricht en de bijhorende weefsels. De slijmbeurs in de heup zit tussen het bot van het gewricht en een grote spier die over de zijkant van het been loopt van de heup naar de knie, de musculus tensor fascia latae. Zonder de slijmbeurs zou de spier direct op het bot zitten, wat zorgt voor slijtage van de spier.

Bij een slijmbeursontsteking (bursitis) is er schade aan de slijmbeurs en zwelt deze op. Dit voorkomt een soepele werking van het gewricht, wat zorgt voor heuppijn en moeite met beweging. Vooral het been zijwaarts aanspannen kan klachten geven. Men voelt dat meestal aan de zijkant van de heup, en het kan doorstralen naar de zijkant van het been.

Wat doen wij:

* rekoefeningen van de heup/bilspieren
* dry needling van de spieren rondom de heup
* medical taping
* massage
* advies over houding en sport

Mochten bovenstaande behandelmethodes niet werken, dan kunt u (na overleg) bij de huisarts of orthopeed een injectie krijgen.
Soms lijken uw klachten op een slijmbeursontsteking, maar is het toch niet. Dan kan het zijn dat uw klachten worden veroorzaakt door spierknopen in de bilspieren. We hebben 9 soorten bilspieren. Sommige geven klachten die lijken op een slijmbeursontsteking. Wij kunnen u onderzoeken en hier advies over geven. Mochten de klachten toch uit de bilspieren vandaag komen, dan kunnen wij dat behandelen met rekoefeningen, houdingsadviezen en eventueel Dry Needling.