Theorie:hypermobiel zijn

Mensen die hypermobiel zijn, zijn te lenig. Meestal zijn zij erg goed in turnen. Een ernstige vorm van hypermobiliteit is het syndroom van Ehlers Danlos. Het is soms moeilijk vast te stellen of iemand alleen hypermobiel is, of Ehlers Danlos heeft.

Vooral tijdens de zwangerschap kunnen de klachten toenemen. Door de hormoon veranderingen worden de banden/ligamenten in het lichaam slapper. Het bekken wordt hierdoor instabieler en hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Ehlers Danlos is een erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. De samenstelling van het bindweefsel hangt af van de functie die het in ons lichaam heeft. Een stoornis in het bindweefsel van de gewrichtsbanden, die moeten zorgen dat gewrichten stevig in elkaar zitten, geeft andere klachten dan een stoornis in het bindweefsel dat de huid stevigheid geeft. Dit is dan ook de reden dat er verschillende types van het Ehlers-Danlos syndroom zijn.

Indien het vermoeden bestaat dat er sprake is van Ehlers-Danlos, wordt geadviseerd om via de huisarts of specialist te vragen naar een doorverwijzing naar de klinisch geneticus in het ziekenhuis. De diagnose kan worden gesteld na dna-onderzoek,  mogelijk gecombineerd met een erfelijkheidsonderzoek met behulp van familieleden.

Ehlers Danlos

Wat doen wij:

* het bewust maken van het houdings- en bewegingsgedrag en de invloed hiervan op de gewrichten
* voor de aangedane gewrichten, zowel actief als passief. Wij gebruiken de methode Artrokinetische Therapie van Ad Warmerdam uit Almere.
* oefeningen m.b.v. de grote bal en/of de dyna band om de stabiliteit te vergroten
* ergonomische adviezen tijdens uw dagelijks leven
* van een symmetrisch houdings/bewegingspatroon

Ehlers Danlos is een chronische aandoening, wij kunnen er helaas niet voor zorgen dat het over gaat. Wel kunnen wij een bijdrage leveren aan de vermindering van uw klachten. Door een betere stabiliteit en stevigheid van uw gewrichten, zult u minder pijn ervaren.