Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent letterlijk: te veel ademen. Er is sprake van een versnelde en/of hoge ademhaling. De balans tussen in- en uitademen is verstoord.

Het lichaam kan gaan reageren op deze ‘verstoorde’ ademhaling. U kunt bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen of duizelig worden. U kunt trillingen in uw spieren ervaren. Sommige mensen krijgen hartkloppingen of pijn op de borst. Anderen worden onzeker of krijgen een angstaanval. Er is een hele waslijst aan klachten bekend, maar deze zijn bij iedereen heel verschillend.  Je hoeft ook niet alle klachten te hebben. 

22039989_sDe oorzaak van hyperventilatie is meestal een reactie op spanning, bijv. op het werk of in uw privéleven. Het kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Het is verstandig om daarom altijd met uw klachten naar de huisarts te gaan.
Uw huisarts of specialist kan de diagnose hyperventilatie vaststellen. U heeft voor deze klacht wel een verwijsbriefje nodig. 

Wat doen wij:

Tijdens de eerste afspraak heeft u een gesprek met de therapeut, om inzicht te krijgen in de klachten en het ontstaan ervan. Wij leggen uit wat hyperventilatie is. Meestal hebben de klachten een relatie met spanningen en angst. Vervolgens krijgt u inzicht hoe de longen werken. Hoe werkt de ademhaling, wat is het verschil tussen borst- en buikademhaling etc.
Er wordt eventueel ook een houdingsonderzoek gedaan; een slechte houding kan hyperventilatie verergeren, ook stijfheid van de middenrug en gespannen nek- en schouderspieren kunnen de ademhaling bemoeilijken.
De therapie zal bestaan uit: * ademhalingsoefeningen
* bewust maken van eventuele spanningen
* algehele ontspanningsoefeningen, in verschillende houdingen en d.m.v. verschillende  technieken
* verbeteren van houdings- en bewegingspatroon
* leren omgaan met uw klachten