Theorie:

Bij Reumatoïde Artritis (RA) is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het is een auto-immuunziekte. Vaak zijn de handen en voeten beiderzijds aangedaan. Alle andere gewrichten van het lichaam kunnen echter ook in het ontstekingsproces betrokken zijn. De ziekte kent een grillig verloop, periodes van rustige ziekteactiviteit worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt. Dit gaat gepaard met pijn, ochtendstijfheid, gezwollen gewrichten en vermoeidheid.

Wat kunt u zelf doen:

Als u een vorm van reuma hebt, kunt u er voordeel bij hebben om een aantal van de volgende adviezen toe te passen in uw dagelijks leven. Zo beschermt u zoveel mogelijk uw gewrichten. Het doel van deze adviezen is het verminderen van de bewegingsbeperkingen, het voorkomen van schade aan de gewrichten en het stabiliseren en/of verminderen van pijn zowel tijdens als na de activiteiten.

1. Neem regelmatig korte rustpauzes als u een lange of belastende activiteit uitvoert. Als u het huishouden of een klusje in de tuin aan het doen bent, ga dan tussendoor even zitten lezen of koffie drinken. Een activiteit hoeft niet in één keer te worden afgerond.

2. Wissel zwaar en licht werk met elkaar af. Als u ‘s ochtends voelt dat u veel energie heeft, doe dan één van de ‘zwaardere’ activiteiten, dan kunt u ‘s middags lichter werk doen of een extra rustpauze nemen.

3. Spreid zwaardere werkzaamheden zoveel mogelijk over de dag/week. Bepaalde bezigheden hoeven niet direct te worden afgemaakt, verdeel het werk dan en maak een plan om het bijvoorbeeld in drie dagen af te ronden.

4. Voorkom piekbelasting of langdurige overbelasting. Pas bijvoorbeeld op met zware voorwerpen tillen of een hele lange wandeling, dit is nog extra van belang als er gewrichten ontstoken zijn.

5. Voorkom dat u één of enkele kleine gewrichten steeds overbelast, bijvoorbeeld het handgewricht bij het opendraaien van een fles. Een dergelijke structurele overbelasting kan op de lange duur bijdragen aan schade aan het kraakbeen of andere structuren van het gewricht.

6.  Wissel rust en bewegen af. Blijven bewegen is goed om stijfheid tegen te gaan. U mag niet overbelasten, maar dat wil niet zeggen dat u helemaal niets meer hoeft te doen. Als u bijvoorbeeld bij het televisiekijken lang in dezelfde houding zit, strek dan bij ieder reclameblok de benen en loop een stukje.

7. Belast uw gewricht in de meest stabiele stand, niet in de uiterste stand. Als u vaak last heeft van uw polsen met snijden, dan kunt u bijvoorbeeld een mes met een gehoekt handvat gebruiken. Dit mes zorgt er voor dat uw pols in de neutraal-stand staat tijdens het snijden, waardoor de belasting minder is. Sta met uw knieën iets gebogen, dus niet helemaal gestrekt tot de uiterste stand. Zo heeft u minder snel last van uw knieën als je bijvoorbeeld lang staat te wachten in de supermarkt.

8. Verdeel uw kracht over meerdere gewrichten. Gebruik zoveel mogelijk twee handen bij til- of trekhandelingen, bijvoorbeeld bij het optillen van voorwerpen, en het inschenken vanuit een fles of waterkoker.  Draag een tas of doos op uw armen en tegen uw lichaam aan, gebruik hierbij zo min mogelijk de handen en polsen.

9.Gebruik zoveel mogelijk uw grote gewrichten in plaats van de kleine gewrichten. Draag een boodschappentas aan uw onderarm en niet aan uw vingers. Zo voorkomt u dat alle krachten op de vingergewrichtjes komen. Een kleine rugzak, of boodschappentrolley kan ook erg handig zijn.

10. Gebruik zo nodig een hulpmiddel om een handeling lichter te maken. Gebruik voor het openen van een nieuwe pot een opener waarmee u het vacuüm verbreekt, daarna kunt u het deksel makkelijker opendraaien. Ook een anti-slip-doekje kan het openen vergemakkelijken.  Let bij het gebruik van deze hulpmiddelen op de belasting en de standen van uw gewrichten. Voor verschillende handelingen kunt u pols-braces gebruiken om de polsen te ondersteunen. Nog een tip: niet alle hulpmiddelen hoeft u bij dure speciaalzaken te kopen. Kijk ook eens bij de reguliere huishoudzaken en let dan bijvoorbeeld op de dikte van de handgreep van een artikel.

11. Vraag hulp bij handelingen die erg moeilijk of niet mogelijk zijn. Een activiteit zoals ramen lappen is vaak erg belastend. U kunt een familielid of één van de buren vragen om dit van u over te nemen. U moet rekening houden met uw reuma en hoeft niet alle activiteiten te blijven doen die u voorheen deed.

Wat doen wij:

Regelmatig en gevarieerd bewegen is van essentieel belang voor u. Dit geldt zowel voor de actieve als de niet-actieve periodes van de ziekte. Daarom is het belangrijk dat u goede houdingen en bewegingen in de dagelijkse activiteiten aanleert, gericht gaat oefenen en gaat sporten. Wij kunnen u hierbij begeleiden. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om met RA in beweging te blijven. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. De kracht van ons vak ligt in het feit dat u geleerd wordt zo zelfstandig mogelijk om te gaan met de gevolgen van uw aandoening. Daarbij besteden wij aandacht aan het zo goed mogelijk kunnen functioneren in uw dagelijks leven en het verminderen van nadelige gevolgen als afgenomen beweeglijkheid en spierkracht. Wij geven inzicht in het ziektebeeld en bespreken de problemen waar u tegen aanloopt. Verder geven wij adviezen over welke vorm van bewegen het meest geschikt is en leren wij u gunstige manieren aan om bijv. te tillen, trap te lopen of op te staan uit de stoel. Ook kunnen wij u begeleiden tijdens het herstel van een operatie aan een gewricht. Wij bieden u de mogelijkheid om een op maat gemaakt schema op te bouwen, rekeninghoudend met de specifieke omstandigheden van u als reumapatiënt.