Theorie:

De  ZIEKTE VAN BECHTEREW  kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van met name de wervelkolom en het bekken. Deze ontstekingen kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. De symptomen zijn ochtendstijfheid en pijn in de rug. Opvallend is dat bewegen de klachten vaak verminderd.

Wat kunt u zelf doen:

Bewegen zorgt ervoor dat gewrichten soepel blijven en houdt spieren en botten sterk. Hierdoor worden de gewrichten minder stijf en kunt u zich ook gemakkelijker bewegen. Zwemmen, wandelen, fietsen of zelf oefeningen doen, kan klachten verminderen of zelfs voorkomen.  De volgende leefregels kunnen u helpen om zo goed mogelijk met de ziekte van Bechterew om te gaan:

Zorg voor een goede houding en blijf niet te lang in dezelfde houding staan of zitten
Zorg voor afwisseling in staan, zitten en liggen
Verdeel uw energie over de dag
Zorg voor voldoende rust
Zorg dat u in bed zo plat mogelijk ligt, ga afwisselend op uw rug en buik liggen
Zorg voor een optimaal lichaamsgewicht
Vermijd overbelasting van de rug
Werk niet in gebogen houding en buk zo min mogelijk
Blijf goed bewegen, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen
Zorg voor een goede ademhaling. Een diepe buikademhaling is beter dan een oppervlakkige, hoge ademhaling
Zorg voor een goede werkplek, ook thuis
Niet alleen beweging is goed voor u, maar ook voldoende rust. Het is belangrijk dat u probeert daar een balans in te vinden en uit te zoeken waar uw grenzen liggen. Uw energie kan van dag tot dag verschillen en het vraagt geduld en aanpassing om daar goed mee om te gaan

Wat doen wij:

In beweging blijven is essentieel om verstijving van de wervelkolom tegen te gaan. Regelmaat en discipline zijn daarbij zeer belangrijk : Door oefeningen en goed bewegen tijdens actieve en niet – actieve periodes van de ziekte kunt u het ziekteproces aanzienlijk vertragen. Wij geven u gerichte oefeningen waarbij het accent wordt gelegd op een goede houding, ook tijdens uw dagelijkse activiteiten, het strekken en beweeglijk houden van de wervelkolom en aangrenzende gewrichten. Daarnaast geven wij u oefeningen gericht op de ademhaling zodat de borstkasbewegingen optimaal worden gehouden. Net als bij reuma helpen wij u uw grenzen te leren kennen en een evenwicht te vinden in uw belasting en belastbaarheid.

Ook systeemziekten vallen onder ontstekingsreuma. Hierbij komen de ontstekingen niet alleen voor in gewrichten, maar ook in onder meer de nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart. Enkele systeemziekten zijn systemische lupus erythemathodes (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.